Home page

C3 Electrical

battery (1/9)
 8/1/19 7:44am
cinorLifetime Member
Lifetime Member
Send Private Message

, - Canada

Vette(s):
1975 L48 Stingray 1992 LT1


Joined: 12/24/2013
Posts: 392

Well I finally drove my vet home to finish a few things.  I live about 35 miles from town which turns out was about 15 miles to far.  Battery was at full charge while driving and I don't know why, when put signals on I could see the guage jump back and forth so obviously something not quite right yet. Looking for ideas



______________
Our Sponsors help support C3VR
Sponsor Ad

Re: battery (2/9)
 8/1/19 2:20pm
manchestersharkLifetime Member
Lifetime Member
Send Private Message

Equinunk, PA - USA

Vette(s):
1972 conv, 4-speed, 350, 200hp, numbers match, rally wheels, war bonnett yellow w/white top. good condition, nice driver.


Joined: 10/31/2007
Posts: 1983

Alternator is not doing what it should. If you had all Wiring disconnected, check to see if a possible wrong connection. Had it happen on mine. 

Re: battery (3/9)
 8/1/19 7:56pm
73shark
Standard Member
Send Private Message

Overland Park, KS - USA

Vette(s):
1973 Orange Metallic Coupe (orig owner), L82, 4 spd (WR), PS, (A/C & PW (I installed from wrecked 73)), leather, AM/FM Stereo, ran with '65 FI unit earlier & will again some day.


Joined: 7/9/2003
Posts: 557

If you are saying the car stopped while running and the battery was dead then I suspect your alternator is bad because a car will run without a battery if the alternator is good.



______________

1973 L-82 4 spd

Re: battery (4/9)
 8/1/19 9:47pm
Adams' AppleLifetime Member
Lifetime Member
Moderator
Send Private Message

Duncanville, TX - USA

Vette(s):
#1-1974 L-48 4spd Cp Med Red Metallic/Black deluxe int w/AC/tilt/tele./p/w-p/b/ Am-Fm/map light National/Regional/Chapter NCRS "Top Flight" #2-1985 Bright Red/Carmine Cp.L-98/auto Member: NCRS, NCRS Texas, Corvette Legends of Texas


Joined: 11/8/2003
Posts: 19646

cinor said:...when put signals on I could see the gauge jump back and forth 


It is normal for the alt/batt gauge to fluctuate some with the turn sigs or flashers on. If the gauge was pegging all the way to the discharge side, then that's a problem. I know you did get the car home, but did it die on the way? If not, put a multimeter on the battery and check the charging voltage at idle and about 2000rpm. If the charging system is good, and the battery tests good, then you may not really have a problem...just normal operation, imho.



______________
Joel Adams
C3VR Lifetime Member #56    

My Link


(click for Texas-sized view!)
             NCRS

"Money can't buy happiness -- but somehow it's more comforting to cry in a CORVETTE than in a Kia"
Re: battery (5/9)
 8/2/19 12:14am
cinorLifetime Member
Lifetime Member
Send Private Message

, - Canada

Vette(s):
1975 L48 Stingray 1992 LT1


Joined: 12/24/2013
Posts: 392

Car never died ran well , i will check battery output good to know about all the little quirks they have



______________
Re: battery (6/9)
 8/5/19 8:31am
cinorLifetime Member
Lifetime Member
Send Private Message

, - Canada

Vette(s):
1975 L48 Stingray 1992 LT1


Joined: 12/24/2013
Posts: 392

Adams' Apple said:
cinor said:...when put signals on I could see the gauge jump back and forth 


It is normal for the alt/batt gauge to fluctuate some with the turn sigs or flashers on. If the gauge was pegging all the way to the discharge side, then that's a problem. I know you did get the car home, but did it die on the way? If not, put a multimeter on the battery and check the charging voltage at idle and about 2000rpm. If the charging system is good, and the battery tests good, then you may not really have a problem...just normal operation, imho.

adam what readings should I be looking for at idle and at 2000




______________
Re: battery (7/9)
 8/5/19 1:31pm
Adams' AppleLifetime Member
Lifetime Member
Moderator
Send Private Message

Duncanville, TX - USA

Vette(s):
#1-1974 L-48 4spd Cp Med Red Metallic/Black deluxe int w/AC/tilt/tele./p/w-p/b/ Am-Fm/map light National/Regional/Chapter NCRS "Top Flight" #2-1985 Bright Red/Carmine Cp.L-98/auto Member: NCRS, NCRS Texas, Corvette Legends of Texas


Joined: 11/8/2003
Posts: 19646

Should be showing anything above at least 13v. You would normally expect to see 14-14.5 AT the battery while running, if the charging system is working properly. Gauges on these cars are notoriously inaccurate, but as long as it is showing a charge, you should be good to go. Charge voltage really won't change much from idle to 2000rpm, most of the time. Just make sure you see at least 13v with the headlights on, and the blower on "High". Also, compare your gauge reading with an actual voltage reading on the battery itself(with a multimeter), so you can compare what the gauge says VS the actual voltage at the battery. You'd be surprised at how much difference there can be sometimes between the two.



______________
Joel Adams
C3VR Lifetime Member #56    

My Link


(click for Texas-sized view!)
             NCRS

"Money can't buy happiness -- but somehow it's more comforting to cry in a CORVETTE than in a Kia"
Re: battery (8/9)
 8/5/19 5:09pm
73shark
Standard Member
Send Private Message

Overland Park, KS - USA

Vette(s):
1973 Orange Metallic Coupe (orig owner), L82, 4 spd (WR), PS, (A/C & PW (I installed from wrecked 73)), leather, AM/FM Stereo, ran with '65 FI unit earlier & will again some day.


Joined: 7/9/2003
Posts: 557

You can also take it to most auto parts stores and they will test the alternator and battery for free.



______________

1973 L-82 4 spd

Re: battery (9/9)
 8/5/19 6:30pm
cinorLifetime Member
Lifetime Member
Send Private Message

, - Canada

Vette(s):
1975 L48 Stingray 1992 LT1


Joined: 12/24/2013
Posts: 392

This was a complete rebuild, battery is new and alt is good, just wanted to see what other peoples guages were at, so much good info on this site, im sure i will get used to guages, just kinda nervous that first trip out that something doesnt blow up. Lol



______________